Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 191 гість та 0 користувачів

Інформує Головне управління ДПС у Чернівецькій області

image001.10.02.2021 1

Свій бізнес на Буковині цьогоріч розпочали 1099 платників

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що на початок березня 2021 року в 13 центрах обслуговування платників (ЦОП) обліковується 60680 платників податків. З них 17278 юридичних осіб, 44272 фізичних осіб-підприємців та 578 осіб які здійснюють незалежну професійну діяльність. Від початку 2021 року свій бізнес розпочали 1099 платників податків, з них – 129 юридичних осіб та 970 фізичних осіб-підприємців.

У податковому відомстві акцентують увагу буковинців на легалізації підприємницької діяльності та відзначають, що кожен новостворений платник чи громадянин може отримати консультації з питань податкового законодавства та довідкову інформацію з питань обліку платників податків у ЦОПах, або використовувати всі можливості електронних сервісів, що розміщені на офіційному веб-порталі Державної податкової служби https://tax.gov.ua/.

Контакти усіх ЦОПів ДПС розміщено у відкритій частині Електронного кабінету (розділ «Прес-центр» https://cabinet.tax.gov.ua/contacts) та у банері «Центри обслуговування» на вебпорталі ДПС.

На період карантинних обмежень запроваджено, попередній запис для відвідування ЦОПу Чернівецької ДПІ ГУ ДПС у Чернівецькій області. Телефонуйте:

Видача картки платника податків (0372) 54-56-99;

Видача відомостей з ДРФО про доходи (0372) 54-56-99;

Видача/переоформлення ліцензій (0372) 51-26-56;

Реєстрація платника єдиного податку та надання витягу з реєстру платників єдиного податку (0372) 54-56-53;

Довідка про доходи ФОП (згідно поданих декларацій) (0372) 54-56-53;

Реєстрація РРО (0372) 54-21-37;

Проведення звірки по сплаті податків (0372) 54-56-39 або  (0372) 54-56-61;

Подання звітності (0372) 54-56-68.

РРО - запитання: Як відмовитися від РРО і почати застосовувати програмні реєстратори?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, суб'єкти господарювання, які у зв'язку із застосуванням програмних реєстраторів розрахункових операцій вирішили відмовитися від застосування РРО, строк служби яких не закінчився, повинні скасувати реєстрацію таких реєстраторів розрахункових операцій. З державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій можна ознайомитись на сайті ДПС України за посиланням :https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/320822.html.

Скасовують реєстрацію РРО у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, із поданням до контролюючих органів звітних документів, передбачених Законом про РРО. 

Декларування - 2021: не забудьте легалізувати доходи від «квартирантів»

У Головному управлінні ДПС області нагадують, що буковинці, які здають нерухомість в оренду, зобов’язані сплачувати податки. Відтак, кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно в оренду (нежитлова нерухомість, квартири, будинки чи навіть кімнату в оренду, довгострокову або подобову) має сплатити з отриманого доходу податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків та 1,5 відсотків військового податку.

Подати декларацію про майновий стан та доходи необхідно не пізніше 3 травня цього року до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Відповідно до пп. 170.1 Податкового кодексу України під час нарахування доходу фізичній особі від надання нею в оренду об’єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом самоврядування села, селища, місця, на території яких вона розташована.

До прикладу у м. Чернівцях затверджена мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метру загальної площі нерухомого майна без врахування податку на додану вартість в наступних розмірах для приміщень, що використовуються під некомерційну діяльність, у тому числі для проживання фізичних осіб – 10 грн; виробничу діяльність – 20 грн.; комерційну діяльність – 30 грн. 

У відомстві зазначають, якщо договір оренди об'єктів нерухомості посвідчувався нотаріально, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку - орендодавця.

Форма Повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1242. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Суб'єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтери), зобов'язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Форма інформації затверджена  наказом Міністерства Фінансів України від 13.05.2017 № 497. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації ріелтер несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Платникам Буковини: 22 березня - останній день для звітування з ПДВ, акцизу, плати за землю та рентної плати

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують платникам податків, що 22 березня 2021 року - це граничний термін подання наступної податкової звітності за лютий 2021 року:

податкової декларації з ПДВ;

декларації акцизного податку;

податкової декларації рентної плати (місячної) з розрахунком: рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини; рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України; рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами; рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;

податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Також, пропонуємо буковинцям скористатися онлайн-сервісом «Електронний кабінет платника податків» https://cabinet.tax.gov.ua/, який надає можливість підготовки та подання до контролюючих органів електронної звітності та листування з контролюючим органом, що є вкрай важливим в період введення додаткових обмежувальних заходів, направлених на запобігання поширенню COVID-19.

На замітку платникам – електронний підпис

До якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС може звернутись платник податків для отримання ЕДП? 

Платник податків може звернутись до будь-якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) для отримання електронних довірчих послуг.

При цьому ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності.

З інформацією щодо режиму роботи, розміщення пунктів обслуговування (відокремлених пунктів реєстрації) користувачів КН ЕДП ІДД ДПС можна ознайомитись на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС (www.acskidd.gov.ua) за посиланням: Головна/«Контакти»/«Отримання електронних довірчих послуг» https://acskidd.gov.ua/.

Звертаємо увагу, що з метою забезпечення надання кваліфікованих електронних довірчих послуг на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусу COVID-19 на території України, КН ЕДП ІДД ДПС здійснює надання електронних довірчих послуг лише за попереднім записом до відповідного відокремленого пункту реєстрації.

Наразі в карантинних умовах підрозділ Кваліфікованого надавача ЕДП Інформаційно-довідкового департаменту ДПС при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області працює за попереднім записом. Телефон для запису: (0372)51-43-79. Адреса:  м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, буд. 200а, 1-й пов.,  каб. 110.


Пріоритетне завдання податківців — легалізувати торгівлю підакцизними товарами

У Головному управлінні ДПС Буковини повідомляють, що  в області проводяться перевірки щодо припинення незаконного продажу підакцизних товарів, зокрема  лікеро-горілчаних, тютюнових та паливно-мастильних матеріалів нелегального походження.

Так, 12 березня 2021 року фахівцями управління податкового аудиту на ринку «Центральний» обласного центру  проведено  фактичні  перевірки. Перевірками встановлено що три суб'єкти господарювання, які  знаходяться на спрощеній системі оподаткування першої групи  реалізовували контрафактні  цигарки невідомого виробника та без марок акцизного податку України.

Суб’єктами господарювання порушено Закон України № 481/95- ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» та Податковий кодекс України щодо правил застосування спрощеної системи оподаткування.

За результатами встановлених порушень суб’єктів господарювання буде притягнено до відповідальності у вигляді накладення штрафних санкцій, а контрафактний товар вилучено. Матеріали перевірок для відповідного реагування та вжиття заходів передано до податкової міліції області.

Наразі заходи щодо припинення торгівлі підакцизними товарами невідомого походження тривають.

Буковинські податківці проти продавців фальсифікату алкоголю

Працівники відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернівецькій області проаналізували пропозиції з Інтернет- сайтів щодо продажу підакцизних товарів.

Зокрема, на одному з інтернет-сайтів розміщено пропозицію продажу віски «Hankey Bannister». З метою припинення незаконної реалізації алкогольної продукції через мережу Інтернет, податківці організували контрольну закупку. На отриманій товарно-транспортній накладній зазначалось прізвище, ім’я, по батькові відправника, населений пункт Вінницької області, номер відділення з якого відправили замовлення, номер телефону відправника. 

Продаж алкогольної продукції проводився з порушенням чинного законодавства, а саме без марок акцизного збору та наявності відповідних дозвільних документів.

Інформацію про цей випадок передано для відповідного реагування та вжиття заходів до Головного управління ДФС у Вінницькій області.

У податковій службі Чернівецької області закликають усіх споживачів бути пильними, вимагати на всю вартість купівлі алкоголю, тютюнових чи пального фіскальний чек. Його видача – це захист споживача у разі придбання недоброякісної продукції.

Деклараційна кампанія-2021: Зразки заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують, щороку подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік – конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України). Відтак, річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2021 року громадяни та самозайняті особи, котрі отримали доходи, з яких торік  не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

До відома: платники можуть ознайомитись із зразками заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, які розміщенні на сайті ДПС у Чернівецькій області тут.

Податківці запрошують буковинців взяти участь у «Дні відкритого спілкування»

19 березня 2021р. з 09 години до 12 години в усіх державних податкових інспекціях Головного управління ДПС у Чернівецькій області буде проведено сеанси телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року – терміни та особливості.

За словами начальника податкової служби області Віталія Шпака, ініціатора проведення цього заходу, ключовий меседж – це інформування громадськості про важливість  декларування доходів та надання кваліфікованих податкових консультацій ймовірним декларантам.

Податківці налаштовані на діалог з жителями області, громадськими активістами та представниками ЗМІ – телефонуйте під час проведення «гарячої лінії» (19.03.2021р.) фахівцям податкової служби або розміщуйте запитання під публікацією у Фейсбуці на сторінці ДПС у Чернівецькій області.

Номери телефонівтут.


 Аграріям знизили ставку ПДВ на окрему сільгосппродукцію до 14 відсотків

"Зниження ставки ПДВ для продукції українських агровиробників є одним з інструментів підтримки їх розвитку та конкурентноздатності", – наголошує в інтерв’ю начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

1 березня 2021 року набрали чинності зміни  до Податкового кодексу України які внесені Законом  України від 17 грудня 2020 року № 1115-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції». Згідно цих змін з 1 березня 2021 року операції з постачання та ввезення окремих видів сільськогосподарської продукції оподатковуються ПДВ за ставкою 14 відсотків.

Повне інтерв’ю читайте тут.

Роздрібний акциз додав до скарбниць буковинських громад 20,6 мільйонів гривень

За січень – лютий 2021 року суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів сплачено до місцевих бюджетів області 18,3 млн грн акцизного податку, індикативний показник виконано на 101, 2  відсотки.

В той же час надходження від плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами за цей же період склали 2,3 млн грн. Станом на 01.03.2021 року на території Чернівецької області зареєстровано 2044 суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами.

Зазначеними суб'єктами господарювання отримано 4580 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, в тому числі 2517 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2063 ліцензія на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

За несвоєчасну сплату чергового платежу з початку року призупинено дію 33 ліцензій. Крім того, у зв’язку із встановленням факту продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку згідно статті 15 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» анульовано 5 ліцензій.

РРО-запитання: Яким є граничний обсяг доходів, який дозволяє фізичним особам – підприємцям не застосовувати РРО/ПРРО?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, граничний обсяг доходів, який дозволяє фізичним особам – підприємцям не застосовувати РРО/ПРРО протягом 2021 року – 1 320 000 грн (встановлюється, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої на 1 січня звітного року і у 2021 році такий граничний дохід не повинен перевищувати 220 МЗП).

Крім того РРО/ПРРО не застосовуються ФОП – платниками єдиного податку, які перебувають на першій групі спрощеної системи оподаткування.

Спрощена систему оподаткування: 19 березня 2021 року останній день сплати єдиного податку за березень платниками ІІ групи

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що 19 березня 2021 р. останній день сплати  авансових внесків з єдиного податку фізичними особами – підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування ІІ групи за березень 2021 року (п. 295.1 ст. 295 Податкового кодексу України).

Крім того, це останній день подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з  ІI кварталу 2021 року (п.п. 298.2.1 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України).

Щодо платників І групи, то відповідно до Закону №1072 платники єдиного податку І групи звільнені від сплати єдиного податку з грудня 2020 року по травень 2021 року.

Для повідомлень про корупцію у податковій службі працює сервіс «Пульс»

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що сервіс «Пульс» Державної податкової служби України приймає звернення громадян та суб’єктів господарювання  щодо неправомірних дій або бездіяльності, можливих корупційних правопорушень у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДПС та її та територіальних органів (далі – Інформація). 

Заявники можуть надати Інформацію за телефоном 0800-501-007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «5», та на електронну адресу idd@tax.gov.ua/ 

Детальніше читайте тут.

Податківці Буковини наголошують: сільгоспвиробники зобов’язані придбати ліцензію на зберігання пального

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує, що сільськогосподарські товаровиробники (фермери), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб та промислового перероблення зобов’язані придбати ліцензію на зберігання пального.

Отримати ліцензії на пальне повинні і ті с/г виробники, які є платниками єдиного податку четвертої групи та використовують пальне виключно для власних потреб.

Суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального терміном на п’ять років.

Ліцензія видається за заявою суб’єкта господарювання, до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію. Додатково подаються завірені заявником копії документів.

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека