Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 731 гість та 0 користувачів

Інформує Головне управління ДПС у Чернівецькій області

image001.10.02.2021 1Упродовж травня податківці провели 12 «гарячих ліній»

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що у травні цього року територіальними ДПІ проведено 12  гарячих ліній. Під час проведення цих заходів відповіді на свої запитання отримали 95 буковинців.

За словами податківців цього місяця серед найважливіших, які потребують додаткового роз’яснення було обрано три теми- це «Порядок застосування РРО», «Декларування податкової знижки», «Сплата майнових податків».

Реальне збільшення кількості абонентів свідчить про те, що тематика гарячих ліній визначається правильно, а живе спілкування з податковими консультантами має значні переваги.

Загалом можна простежити, що податківці проводять системну роботу в напрямку налагодження ефективної співпраці з платниками – використовують різноманітні роз’яснювальні заходи: серед яких «гарячі лінії», інтернет конференції, Дні відкритого спілкування, онлайн проект «Запитай у податківця».

Також, з метою оперативного інформування розробляють друковану продукцію, проводять зустрічі з платниками.

Але разом з тим, податківці у постійному пошуку найбільш затребуваних заходів для платників податків, як теперішніх так і майбутніх. Якщо у Вас шановні платники є ідеї чи теми для діалогу – пишіть на адресу сектору інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Чернівецькій області bukdpa@ukr.net чи телефонуйте 0372(545576).

Земельний податок: За які земельні ділянки ФОП – платники єдиного податку четвертої групи сплачують земельний податок?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що до платників єдиного податку четвертої групи, належать фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України від 19 червня 2003 року № 973-IV «Про фермерське господарство» зі змінами та доповненнями, за умови виконання сукупності таких вимог:

здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власно вирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

не використовують працю найманих осіб;

членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої ст. 3 Сімейного кодексу України від 10 січня 2002 року № 2947-ІІІ зі змінами та доповненнями;

площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

Норми встановлені п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України

Об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди (п. 2921.1 ст. 2921 ПКУ).

Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва (п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ).

Згідно з частиною другою ст. 22 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III зі змінами та доповненнями (далі – ЗКУ) до земель сільськогосподарського призначення належать:

а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель інших категорій, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

Землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування громадянам – для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства (п. «а» частини третьої ст. 22 ЗКУ).

Частинами другою та четвертою ст. 59 ЗКУ, зокрема, визначено, що громадянам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування можуть безоплатно передаватись у власність замкнені природні водойми (загальною площею до 3 гектарів). Власники на своїх земельних ділянках можуть у встановленому порядку створювати рибогосподарські, протиерозійні та інші штучні водойми.

Громадянам органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах оренди, зокрема, земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, озера, водосховища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, рибогосподарських потреб.

Отже, ФОП – платники єдиного податку четвертої групи, які є власниками/користувачами земель сільськогосподарського призначення та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки (не більше 20 гектарів), що використовуються такими платниками для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

За інші земельні ділянки, в тому числі за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, земельний податок сплачується на загальних підставах.

Витратомірами-лічильниками повинні бути облаштовані транспортні засоби, що здійснюють заправлення наливом

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що відповідно до п. 230.1.5 ст. 230 Податкового кодексу України транспортні засоби, що використовуються для переміщення на митній території України пального або спирту етилового, не облаштовуються витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками.

Водночас, транспортні засоби, що набули статусу акцизних складів пересувних, а також транспортні засоби, що використовуються суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митній території України власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки, повинні обліковуватися в Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий, створення та ведення якого забезпечується центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Разом з цим, згідно з підпунктом «в» п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ витратомірами-лічильниками на кожному місці відпуску пального наливом повинні бути облаштовані транспортні засоби, що здійснюють заправлення в паливний бак машин, механізмів, техніки та обладнання для агропромислового комплексу, у паливний бак транспортних засобів спеціального призначення або в паливний бак спеціального обладнання чи пристрою, заправлення здійснюється в паливний бак машин, механізмів, техніки та обладнання для агропромислового комплексу, паливний бак транспортних засобів спеціального призначення або паливний бак спеціального обладнання чи пристрою, які: призначені для виконання робіт на землях сільськогосподарського або лісового призначення, на землях, наданих гірничим підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин, а також для виконання робіт з будівництва доріг; належать іншим особам; виконують роботи протягом строку дії договору підряду виключно на зазначених у підпункті «б» п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ землях, що перебувають у власності або користуванні замовника для визнання операції із заправлення пальним за договорами підряду такими транспортними засобами власним споживанням пального. 


За 2020 рік юридичні особи – платники податку на прибуток задекларували понад 22,6 мільярди доходу

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області відзначають, що за 2020 рік підприємствами – платниками податку на прибуток подано 2551 декларацію з податку на прибуток, в яких задекларовано понад 22,6 млрд грн доходу та нараховано 181,4 млн грн  податку на прибуток. Темп росту задекларованого податку на прибуток складає 121,1 відсоток.

Разом з тим, збиткову діяльність за 2020 рік задекларувало 66 підприємств на загальну суму збитків 798,7 млн грн. Порівняно з 2019 роком кількість збиткових підприємств зменшилася на 59 платників, а сума збитків на 276,9 млн грн.

За словами податківців «збитковість» підприємств у них на постійному контролі, адже торік за результатами перевірок податкові аудитори зменшили неправомірно задеклароване від’ємне значення об’єкту оподаткування податком на прибуток, що в подальшому впливає на сплату податку на прибуток на 15,7 млн грн.

Довідка:

Впродовж січня – квітня цього року підприємства області сплатили до зведеного бюджету понад 89,6 млн грн податку на прибуток, що на 5,6  млн грн більше, ніж торік.

Запитання платника: Чи є отримані помилково кошти доходом підприємця?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють платникам податків про норми  п. 177.1 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI.

Даним підпунктом визначено, що  оподаткуванню підлягають доходи фізичних осіб - підприємців, які отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності. При цьому, відповідно до п. 177.2 ст. 177 розділу IV ПКУ, об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід.

Тобто оподатковується різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з даною господарською діяльністю.

В ситуації, коли підприємець отримує на  розрахунковий рахунок помилково перераховані кошти та здійснює їх повернення, то такі суми не включаються до складу доходу суб’єкта господарювання.

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка: з 1 січня 2021 року функціонує єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна  Булавка розповіла під час брифінгу, що платники податків за власним бажанням можуть перейти на систему єдиного рахунка

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки.

Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку»

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення або з визначенням одержувачів.

При цьому, платник один раз протягом календарного року має право повідомити про використання або про відмову від використанні єдиного рахунку.

Відеоматеріал: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/471296.html

ДПС Буковини: 28 травня - граничний строк сплати податків

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують, 28 травня – граничний строк сплати:

Військового збору з  нарахованого,  але  не  виплаченого  доходу   за квітень 2021  року  (п.п. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168, п. 161 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України)

Податку на доходи з фізичних осіб:

із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за квітень 2021 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці (п. 170.4 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – Кодекс));

з нарахованого, але не виплаченого доходу  за  квітень 2021 року  (п.п. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).

 


Юристи податкової служби Буковини відстояли у судах понад 107 млн гривень податкових зобов’язань

За інформацією фахівців управління супроводження судових справ Головного управління ДПС у Чернівецькій області, за січень – квітень 2021 року у судах різних інстанцій за участі представників державної податкової служби розглянуто 209 справ на суму 129,4 млн гривень позовних вимог.

Із них на користь держави судами вирішено 121 справу на суму 107,3 млн гривень податкових зобов’язань. Позицію платників підтримано на  суму 22,1 млн гривень. Юристи супроводжували справи щодо визнання недійсними податкових повідомлень - рішень, позови щодо стягнення податкового боргу, визнання боржника банкрутом, тощо.

Нагадаємо, що податкове законодавство дає можливість платникам врегулювати спори ще до звернення в суд. Статтею 56 Податкового кодексу України передбачено механізм оскарження рішень органів ДПС. Зокрема, у разі якщо платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених Податковим Кодексом або іншими законами України, такий платник має право звернутися із скаргою про перегляд цього рішення до контролюючого органу вищого рівня.

У разі змін до даних зареєстрованих РРО подається Заява за ф. №1-ПРРО

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що відповідно до п. 9 розд. ІІ Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 №317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року №547» (далі – Порядок), заява про внесення змін у дані про ПРРО подається при зміні даних, що вказуються у заяві про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. №1-ПРРО (далі – Заява за ф. №1-ПРРО) (ідентифікатор форми J/F1316602) (додаток 1 до Порядку), що не потребують перереєстрації (зміни назви ПРРО тощо).

Для внесення змін у дані про ПРРО (крім перереєстрації) подається Заява за ф. №1-ПРРО з позначкою у рядку 1 розд. 1 «Дія» «Зміни (крім перереєстрації)».

Пунктом 10 розд. II Порядку №317 передбачено, що внесення змін у дані про ПРРО здійснюється у порядку та строки, встановлені для реєстрації.

Заява за ф. №1-ПРРО з позначкою «Зміни (крім перереєстрації)» подається суб’єктом господарювання за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО згідно з розд. V Порядку.

З початку року буковинські платники сплатили до бюджету понад 1 млрд грн ПДФО

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що за чотири місяці 2021 року буковинські платники сплатили до бюджету понад 1 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Сплачений податок цьогоріч на 188 млн грн більший ніж в минулому році.  

Відтак, із загальної суми надходжень ПДФО, до державного бюджету платниками перераховано 274,3 млн грн податку (в тому числі, податкові агенти перерахували до казни 7,8 млн грн з відсотків за депозитами вкладників банків та фінустанов області), до місцевих бюджетів Буковини надійшло 799,3 млн грн.

У податковій службі нагадують, податок на доходи фізичних осіб сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.

Дізнатися про реквізити рахунків для сплати податків, зборів, платежів можна: на сайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області в розділі >Головна>Бюджетні рахунки: https://cv.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

Також, у приватній частині Електронного кабінету в меню «Стан розрахунків з бюджетом» платник податків має доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема, бюджетний рахунок на поточну дату, МФО банку.


Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека