Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 258 гостей та 0 користувачів

Інформує Держпраці

derhz.pratsi 1

У рамках інспекційної кампанії інспектори Держпраці відвідують суб’єктів господарювання з найвищим ризиком використання не задекларованої праці

Роботодавцям, котрі мають найвищий ризик використання незадекларованої праці, а також ті, хто не оформили найманих працівників після інформаційних заходів інспекторів праці Управління Держпраці у Чернівецькій області, варто очікувати на заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю.  

Як уже повідомлялося, 1 липня, у рамках Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік, розпочалася масштабна інспекційна кампанія з виявлення неоформлених працівників у суб’єктів господарювання Чернівецької області, які мають найвищий ризик використання неофіційної праці.

Про проведення позапланових перевірок у формі інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених працівників, інспектори праці завчасно не попереджають роботодавців.

 Завдання інспекторів праці – перевірити, чи виконує роботодавець законодавство про працю, зокрема, чи оформлює трудові відносини з працівниками.

Суб’єктам господарювання слід пам’ятати  про відповідальність за порушення законодавства про працю.

До юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, котрі використовують найману працю без оформлення трудових відносин, може застосовуватися  фінансова (стаття 265 Кодексу законів про працю) та адміністративна відповідальність (стаття 41 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, якщо вони є роботодавцями, адміністративна відповідальність – до посадових осіб підприємств, а також до фізичних осіб-підприємств.

Фінансова відповідальність може застосовуватися одночасно з адміністративною.

Нагадуємо, що відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України, розмір санкції за порушення законодавства про працю (незадекларований працівник, факт підміни трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування, виплати заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, фактичного використання праці працівника повний день, при оформленні його на неповний робочий день) складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 гривень.

Вчинення такого порушення повторно упродовж двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення — 180 000 гривень.

Слід зазначити, що інспектор праці обов’язково нарахує штрафну санкцію у таких випадках:

за недопущення до проведення перевірки;

за створення перешкод у її проведенні;

за виявлення незадекларованої праці: не укладено трудовий договір, не повідомлено про найм Державну податкову службу, не сплачено податки.

Управління Держпраці у Чернівецькій області закликає суб’єктів господарювання  Буковини до належного оформлення трудових відносин з працівниками.

 

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека