Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 216 гостей та 0 користувачів

БУДУ Я НАВЧАТИСЬ МОВИ ЗОЛОТОЇ (захід, присвячений Дню української писемності та мови)

09.11.2021 3День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.

За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Заснування Дня української мови – це не лише проголошення благородної мети, а й справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити рідну мову і вивчати її протягом усього життя!

 

09.11.2021 2У Заставнівському опорному ЗЗСО I-III ст. 9 листопада 2021 р. дистанційно провели свято, присвячене Дню української писемності та мови.

Захід підготували вчителі української мови та літератури Світлана Михайлюк та Марина Стрельнікова з учнями 6-А, 6-Б, 7-Б і 7-В класів.

Бібліотекар опорного закладу Марія Бойчук презентувала цікаву виставку книг сучасних українських літераторів.

Захід розпочався з невеликого опитування. Юні дослідники спілкувалися із заставнівчанами. Наприклад, питали, як правильно:

—  вітатись (Відповідно до сучасних норм української мови, треба вітатися: "Добрий день! Добрий вечір!" Але… "Доброго ранку!" Обґрунтовується це тим, що «добрий день і…вечір» – стійкі словосполучення, які не треба видозмінювати, інакше вони не відповідатимуть нормам української мови.);

— дякувати українською ("Великe спaсибi", "щирe спaсибi" мoжнa вживaти, aлe пaм’ятaйтe, щo цe нe нaйкрaщi варіанти. Доречніше сказати "Дякую! Щиро/щиросердно дякую! Красно/красненько дякую! Уклінно дякую! Спасибі!");

— перепросити (За лексикою української мови, «вибачаюсь» є конструкцією, яка передбачає, що ви самі себе вибачаєте, не взаємодіючи зі співрозмовником. Якщо хочете грамотно попросити в людини вибачення, то правильним варіантом буде слово «вибачте»);

— привітати (Привітання з наступаючим Новим роком – це росіянізм. Замініть наступаючий варіантом прийдешній);

— охарактеризувати відповідь (Потрібно вживати слова у властивому їм значенні. Вірним може бути друг, товариш, дружина. А відповідь є тільки правильна);

— вживати "наступний чи слідуючий" (В українській мові слова «слідуючий» не існує! Це груба калька з російської мови. Правильно вживати слово наступний).

254921136 437478167758187 1368581727811236931 n

Відповіді наших земляків були здебільшого правильні, і ми переконалися, що заставнівчани люблять і цінують свою рідну мову.

Також учні Заставнівського опорного ЗЗСО I-III ст. підготували цікаві факти про українську мову:

1. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово говорити має їх аж 108!

2. Буква «п» є найуживанішою літерою української абетки. Найбільше слів в українській мові починається саме на літеру "П". Наприклад , власне українські: пиріг, парубок, паляниця.

3. Літера "ф" в українській мові найменш уживана. Здебільшого вживається у словах іншомовного походження.

4. Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів. Та обсяг українського лексикону завжди є багатшим за будь-який словник, тому в загальній кількості він налічує близько одного мільйона слів.

5. 448 року візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.

6. Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня "Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?"

7. Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір «Заповіт» Тараса Шевченка — 147 мовами народів світу.

Оскільки, Тарас Григорович Шевченко є основоположником нової української літератури, учні вшанували пам'ять і поклали квіти до пам'ятника Великого Кобзаря.

Отже, варто докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, послуговуватися у всіх сферах життя. "Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити усе життя." (Ф. Вольтер)

Вчителі української мови та літератури

Заставнівського опорного ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Світлана МИХАЙЛЮК і Марина СТРЕЛЬНІКОВА

 

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека