Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 107 гостей та 0 користувачів

Чернівецький обласний центр зайнятості інформує

slushba zainiatosti 12.02.2021 2

Які професії будуть мати попит у 2022 році на Буковині: результати дослідження

У 2021 році Чернівецька область ввійшла у десятку областей України, де  реалізовувався пілотний проєкт щодо вивчення тенденцій розвитку регіонального ринку праці, його професійної структури, нинішньої та перспективної потреби регіону в працівниках у професійному та кваліфікаційному розрізі. Цьогоріч до проекту приєдналися всі області. Проєкт реалізовується за участю експертів програми EU4Skills та Державного центру зайнятості.

slushba zainiatosti 21.01.2022У 2021 році, в рамках проєкту, фахівці обласної служби зайнятості здійснили аналіз статистичних показників регіонального ринку праці, опитування роботодавців (745 підприємств). А також провели експертну оцінку  окремих видів економічної діяльності, за результатами 3 фокус-груп з роботодавцями легкої промисловості, тими що займаються виробництвом хліба та готельно-ресторанним сервісом.

Згідно опитування роботодавців у минулому році 72% роботодавців вказують на негативний вплив пандемії, 70% опитаних наймали працівників за робітничими професіями, 41% - здійснювали перенавчання найманих працівників, 36% - скоротили робочий час працівників під час пандемії, а 21% - скорочували персонал. У наступні 12 місяців 19% роботодавців планують відкриття вакансій, а  2% планують скорочення персоналу.

Роботодавці в минулому році наймали працівників водіями автотранспортних засобів, в’язальниками схемних джгутів, кабелів та шнурів, електромонтажниками-схемниками, начальниками відділень поштового зв’язку, продавцями, кухарями, підсобними та дорожніх робітниками.

Випускників навчальних закладів роботодавці брали на роботу листоношами, операторами поштового зв’язку, садчиками, трактористами, верстатниками висувального верстата, сортувальниками поштових відправлень.

Перенавчання роботодавці проводили на продавців непродовольчих товарів, інженерів-програмістів, електромеханіків з ліфтів, швачок, адміністраторів та менеджерів.

Впродовж цього року роботодавці планують відкриття вакансій за професіями: в’язальник, швачка, робітник з комплексного обслуговування сільського господарства, продавець, водій, кухар, садчик, тракторист та підсобний робітник.

17% опитаних роботодавців мали проблеми з персоналом, в більшості випадків через недостатню кількість кандидатів (63%), претенденти на роботу не мали необхідних технічних навичок (55%), очікували більш високу заробітну плату (43%), не вистачало необхідного досвіду (42%) та освіти (22%).

Найбільші проблеми з наймом працівників були  на вакансії водіїв та робітників з обслуговування пересувної техніки, а також кваліфікованих робітників з інструментом.

Під час проведення експертних галузевих фокус-груп серед роботодавців серед кадрових проблем визначено: відтік кадрів за кордон, нестача робітничих кадрів, підвищення вимог до кваліфікації кадрів, висока плинність працівників та підвищена потреба у робітничих професіях. Серед проблем підготовки кадрів, роботодавці визначили: брак практичної підготовки випускників, розвиток м’яких навичок (soft skills), зокрема таких як техніка продажів, комунікація з клієнтом, а також недосконалість механізму оформлення на практику, відсутність підготовки за багатьма напрямами та застаріла матеріально-технічна база навчання.

З результатами проєкту щодо вивчення тенденцій розвитку регіонального ринку праці можна ознайомитися на сайті Чернівецького обласного центру зайнятості

Сектор інформаційної роботи

Чернівецького обласного центру зайнятості



Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека