Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 132 гостя та 0 користувачів

Інформує Заставнівське бюро безоплатної правової допомоги

bezopl.prav.dop Порядок приватизації земельної ділянки, на якій знаходиться приватний будинок

Відповідно до статті 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара.

Громадянин, який виявив бажання приватизувати земельну ділянку, якою він користується та на якій розташований житловий будинок, що перебуває у його власності, спочатку повинен звернутися до будь-якої землевпорядної організації або особи, яка має право розробляти документацію із землеустрою. Це має бути юридична особа, яка має відповідне технічне і технологічне забезпечення і в якій працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які відповідають за якість робіт із землеустрою, або ж це має бути фізична особа – підприємець, яка має відповідне технічне і технологічне забезпечення, є сертифікованими інженером-землевпорядником, відповідальним за якість робіт із землеустрою.

Після укладення договору, землевпорядник підготує усю необхідну документацію та видає замовнику:

  1. технічна документація на земельну ділянку;
  2. диск з технічною документацією у електронній формі та документом, що містить відомості про результати робіт із землеустрою, які підлягають внесенню до Державного земельного кадастру.

Вже після розробленої документації на земельну ділянку необхідно звернутись до державного кадастрового реєстратора з такими документами:

  1. заявою про внесення відомостей до Державного земельного кадастру за формою, встановленою Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2015 року № 1051;
  2. технічною документацією у паперовій та електронній формі;
  3. електронним документом, що містить відомості про результати робіт із землеустрою, які підлягають внесенню до Державного земельного кадастру відповідно до вимог Закону України «Про Державний земельний кадастр»;
  4. документом, який підтверджує повноваження представника діяти від імені заявника (у разі подання заяви уповноваженою заявником особою).

Державна реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі не може перевищувати 14 днів з моменту подачі документів та є безоплатною послугою для громадянина. Після вказаної державної реєстрації замовник отримує витяг з Державного земельного кадастру, який містить, зокрема, кадастровий номер земельної ділянки.

Після процесу реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі громадянину слід звернутися до відповідної місцевої ради із клопотанням про передачу земельної ділянки у приватну власність.

Для подачі відповідного клопотання треба додати:

  1. розроблену технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);
  2. витяг з Державного земельного кадастру.

Після отриманого Рішення сесії місцевої ради про передачу у приватну власність земельної ділянки необхідно звернутися до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням земельної ділянки або до нотаріуса для реєстрації права власності на земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та подати такі документи:

  1. заяву встановленої форми;
  2. копію документа, що посвідчує особу та реєстраційного номера облікової картки платника податків (під час подання необхідно пред’явити оригінали таких документів);
  3. рішення відповідного органу про передачу земельної ділянки у власність;
  4. витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
  5. документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно;
  6. документ, який підтверджує повноваження представника діяти від імені заявника (у разі подання заяви уповноваженою заявником особою).

За надану послугу стягується плата у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2021 році − 230 грн).

Після внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно державний реєстратор видає заявнику витяг про проведену державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, на якій розташований приватний житловий будинок.


 

Примусове відчуження земельних ділянок

Відповідно до Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», примусове відчуження земельних ділянок це – перехід права власності на земельні ділянки, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, до держави чи територіальної громади з мотивів суспільної необхідності за рішенням суду.

Тобто без рішення суду відібрати в людини земельну ділянку, право власності на яку вона оформила в належний спосіб, ніхто не може.

Відповідно до вище вказаного закону, примусове відчуження земельної ділянки, може бути застосоване лише як виняток, а саме з мотивів суспільної необхідності, за умови попереднього і повного відшкодування її вартості на підставі та в порядку, встановлених законом. Таким чином, вилученню земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності повинен передувати процес отримання згоди власника на її викуп для суспільних потреб.

Відповідно, підставою для примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності є неотримання згоди власника земельної ділянки на її викуп для суспільних потреб.

Варто звернути увагу на те, що відчужити земельну ділянку в примусовому порядку до держави чи територіальної громади з мотивів суспільної необхідності можуть виключно під розміщення на ній:

1) об’єктів національної безпеки і оборони;

2) лінійних об’єктів і об’єктів транспортної та енергетичної інфраструктури (доріг, мостів, естакад, магістральних трубопроводів, ліній електропередачі, аеропортів, нафтових і газових терміналів, електростанцій) та об’єктів, необхідних для їх експлуатації;
              3) об’єктів, пов’язаних із видобуванням корисних копалин загальнодержавного значення;

4) об’єктів природно-заповідного фонду;

5) кладовищ.

Порядок примусового відчуження земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності може здійснюватися двома способами:

1) шляхом визначення викупної ціни;

2) шляхом передання у власність іншої рівноцінної земельної ділянки, якщо інше не погоджено із власником відчужуваної земельної ділянки.

Важливою умовою примусового відчуження земельної ділянки є те, що відчуження відбувається за рішенням суду з мотивів суспільної необхідності і лише у разі, якщо будівництво зазначених вище об’єктів передбачається здійснитися із застосуванням оптимального варіанту з урахуванням економічних, технологічних, соціальних, екологічних та інших чинників.


Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави.

Тому завжди будемо раді відповісти на Ваші запитання.

Як отримати правову допомогу дистанційно:

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека