Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 170 гостей та 0 користувачів

Інформує Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Упродовж січня цього року буковинці сплатили понад 18,1 млн грн військового податку

У Головному image001.10.02.2021 1управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що зі своїх легальних доходів у січні 2021 року буковинцями сплачено 18,1 млн грн  військового збору, що на 1,7 млн грн перевищує надходження січня 2020 року.

За словами начальника податкової служби області Віталія Шпака це є  найкращим свідченням сумлінності та патріотизму платників податків області.

Усього від початку запровадження військового податку ( з 3 серпня 2014 року) буковинці сплатили на реформування Збройних Сил України 1041,6 млн грн. У 2014 році - 29,6 млн  грн; у 2015 році ця сума складала 88,3 млн грн; у 2016 році - 106,2 млн грн; у 2017 році – 148,6 млн грн; у 2018 році – 189,2 млн грн; 2019 рік - 222,7 млн грн; 2020 рік – 238,9 млн грн; січень 2021 року – 18,1 млн грн.

Буковинці зобов’язані подавати до податкової відомості про зміну особистих даних

Про це наголошують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Та роз’яснюють, фізичні особи – платники податків подають контролюючим органам відомості про зміну даних протягом місяця з дня такої зміни. Наприклад, про зміну місця проживання, прізвища, імені, по батькові. Повідомити про зміну даних можна шляхом подання фізичними особами до контролюючих органів:

заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Форма №5ДР);

або заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта (Форма № 5 ДРП).

Вказані заяви подаються особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а в разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

Для заповнення заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу (паспорт), та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Внесення змін до Державного реєстру та окремого реєстру Державного реєстру здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою відповідної заяви до контролюючого органу за місцем проживання. У разі звернення до будь-якого контролюючого органу строк внесення змін до Державного реєстру може бути продовжено до п’яти робочих днів.

Подати Заяву за формами № 5 ДР або № 5 ДРП, отримати консультацію щодо заповнення заяв можна у територіальних Центрах обслуговування платників.

Із адресами Центрів обслуговування платників, режимом роботи, номерами телефонів, переліком послуг, що надаються в Центрах обслуговування платників, а також завантажити бланки заяв та зразки заповнення можна на офіційному порталі «Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області» у розділі «Центри обслуговування платників» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/ 

Деклараційна кампанія-2021: Особливості оподаткування отриманої спадщини

Оподаткування спадщини та подарунків залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця, а також від резидентського статусу цих осіб – інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Так, відповідно до підпункту «а» п.п. 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 Податкового кодексу України об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО.

Керуючись п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою ПДФО 5 відсотків. Таким чином, фізичні особи – резиденти, які отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують ПДФО за ставкою 5 % від вартості будь-якої спадщини (подарунка).

Об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента, та об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем – нерезидентом від спадкодавця – резидента оподатковуються ПДФО за ставкою 18 відсотків.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується ПДФО за ставкою 5 та 18 відсотків зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи у якій включити суми таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу й визначити податкові зобов’язання з ПДФО та з військового збору.

Фізичні особи, які отримали у спадщину (подарунок) об’єкти спадщини (подарунок), що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО, декларацію про майновий стан і доходи можуть не подавати, якщо у них відсутні інші підстави для подання такої декларації.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи необхідно подати до 01 травня 2021 року. Сплатити суму податку на доходи фізичних осіб та військового збору необхідно до 01 серпня 2021 року.

За вибором платника податків декларація подається до Центру обслуговування платників за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою. Декларацію також можна надіслати поштою або засобами електронного зв’язку.

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека