Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 400 гостей та 0 користувачів

«Я В СЕРЦІ МАЮ ТЕ, ЩО НЕ ВМИРАЄ...»

lesia ukraiinka 25.02.2021 1Сьогодні, 25 лютого 2021 року, виповнюється 150 років від дня народження видатної української літераторки Лесі Українки. 150 років тому у Новограді-Волинському – 25 лютого (13-го за старим стилем) 1871 року – у шляхетній освіченій родині Олени і Петра Косачів народилася дівчинка. Її назвали Ларисою, але вона візьме псевдонім «​Леся Українка» і стане одним зі стовпів української культури.

Батько Лесі (Лариси Косач) був правником, дійсним статським радником, маршалком Ковельського повіту. Мати (у дівоцтві Драгоманова) – відома письменниця і громадська діячка, яка взяла собі псевдонім – «Олена Пчілка». Її брат, дядько Лесі Українки, Михайло Драгоманов – видатний український історик, філософ, дослідник мови, фольклорист, прихильник ідеї «європеїзму» України.

Ле́ся Украї́нка — українська письменниця, перекладачка, фольклористка, культурна діячка, співзасновниця літературного гуртка «Плеяда». У сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Лариса Косач була дуже обдарованою дитиною: мала хист до малювання, музики і вивчення іноземних мов (окрім рідної – української, вона вільно розмовляла французькою, німецькою, італійською, польською, болгарською і російською мовами, розуміла грузинську). Найбільший вплив, на думку біографів, справив на Лесю Українку її дядько Михайло Драгоманов. А також помітну роль у формуванні творчої особистості відіграла її мати, українська письменниця – Олена Пчілка!

Леся Українка, як і більшість духовно обдарованих особистостей, захоплювалася талантами та уміннями інших людей. Вона по-своєму любила кожного, хто збагатив її світ, зробив яскравішим її життя, а головне надихнув і направив її жадібний до пізнання мозок.

У Заставнівській гімназії до 150-річчя з дня народження видатної письменниці Лесі Українки вчителі української мови та літератури Марина Стрельнікова та Світлана Михайлюк провели дистанційний захід «Я в серці маю те, що не вмирає...». Учні 5-А, 5-Б, 6-Б класів та IV-А, IV-Б гімназійних класів продекламували поезії Лариси Косач, а також прочитали напам’ять уривок з її драми-феєрії «Лісова пісня». Устами Мавки, героїні «Лісової пісні», Лесі Українка стверджує: «Ні, я жива! Я буду вічно жити Я в серці маю те, що не вмирає!». Школярі піднесено, гордо, радо взяли участь у цьому заході.

Виставку книг Лесі Українки підготувала бібліотекар Заставнівської гімназії Марія Бойчук.

Монтажер відеороботи: Оксана Ралик.

Хіба жила на світі ще така жінка, в серці якої поєдналися і мужність, і геніальність, такий вогонь і розум, і пристрасна любов , і відданість народові та Батьківщині. Ні, другої такої в світі не було і не буде! Леся Українка – неповторна. Її життя – це подвиг митця, один із тих подвигів, що підносять людину в очах сучасників, роблять її зіркою в очах нащадків.

Вчителі української мови та літератури Заставнівської гімназії Марина Стрельнікова, Світлана Михайлюк.

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека