Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 371 гість та 0 користувачів

Інформує Головне управління ДПС у Чернівецькій області /оновлено/

image001.10.02.2021 1Перелік боржників: буковинські податківці нагадують платникам про погашення боргу до місцевих бюджетів

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області зазначають, що питання погашення боргів перед місцевими бюджетами, залишається найбільш актуальним. Податківці радять усім боржникам терміново провести звірку та погасити заборгованість. Інформацію з даного питання також можна отримати в управлінні по роботі з податковим  боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефоном (0372)54-56-35.

БОРЖНИКИ з місцевих податків станом на 01.04.2021 р. https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/463241.html 

ДПС Буковини роз'яснює нюанси сплати ЄСВ для ФОП, який є одночасно найманим працівником

Оскільки ФОП-сумісник має право не сплачувати ЄСВ за себе в ті місяці, у яких за нього сплачений ЄСВ не менше мінімального роботодавцем по основному місцю роботи, чи потрібно якимись документами доводити факт сплати роботодавцем за відповідні місяці ЄСВ? 

Відповідно до статті 20 Закону № 2464 податковим органам  метою перевірки правильності нарахування, обчислення, повноти і своєчасності сплати єдиного внеску надається доступ до персоніфікованих відомостей про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески. Таким чином, ФОП або особи, які провадять незалежну професійну діяльність не повинні повідомляти про факт сплати за них ЄСВ роботодавцем.

Як відображати у звітності ФОПа місяці, за які ЄСВ не сплачений ФОПом за себе, бо сплачений роботодавцем за основним місцем роботи, щоб ці місяці не були зараховані ФОПу в недоїмку по ЄСВ? 

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 6 Закону № 2464 платники єдиного внеску зобов’язані подавати звітність про нарахування ЄСВ в розмірах, визначених відповідно до цього Закону, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України.

Враховуючи зазначене та норми частини шостої статті 4 Закону № 2464, такі платники у паперовому варіанті звітності проставляють прочерки за місяці, за які роботодавцем сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску (в електронному варіанті звітності поля залишаються не заповненими).

Чи передбачаються механізми звірки інформації по сплаті ЄСВ ФОПом і роботодавцем у разі виникнення непорозумінь щодо сплати ЄСВ за певні місяці? 

З 01.01.2021 такий механізм визначено статтею 20 Закону № 2464. Об’єм інформації, терміни та порядок її отримання затверджується окремими протоколами на підставі порядку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Деклараційна кампанія 2021: Запитання від платників

Як оподатковується вартість майна, отриманого внаслідок поділу спільної сумісної власності подружжя? 

Відповідно до п.п. 165.1.13 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (нематеріальних активів), які надходять платнику податку за рішенням суду в результаті поділу спільної сумісної власності подружжя у зв’язку з розірванням шлюбу чи визнанням його недійсним або за добровільним рішенням сторін з урахуванням норм Сімейного кодексу України від 10 січня 2002 року №2947-III із змінами та доповненнями.

Зворотній зв’язок: буковинці направили до регіональної податкової служба

75 письмових звернень

Інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Відтак, протягом січня-березня 2021 року до податкового відомства надійшло 75 письмових звернень громадян.

Основні питання, які порушують громадяни, стосуються повідомлень про ухилення від сплати податків, роз’яснень сплати податків на майно, реєстрації та обліку платників податків, отримання реєстраційних номерів облікових карток платників податків, адміністрування єдиного соціального внеску, податку на доходи фізичних осіб та інших питань, що належать до компетенції ДПС.

Під час розгляду звернень громадян вживались заходи щодо кваліфікованого, неупередженого, об’єктивного та своєчасного розгляду звернень громадян, оперативного вирішення порушених питань.

Загалом цей напрямок діяльності пріоритетний за формою та змістом, оскільки забезпечує зворотній зв’язок з платниками та обізнаність з питань, які стосуються реалізації податкової політики — підкреслюють у податковій службі області.

У податковій службі звертають увагу платників, за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини «Електронного кабінету» платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Вхід до «Електронного кабінету» здійснюється через офіційний вебпортал ДПС за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua.

Робота у приватній частині «Електронного кабінету» здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

У разі виникнення питань щодо користування «Електронним кабінетом» платника слід звернутись до служби підтримки за телефоном 0800501007 (напрямок 0) або за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua/help/.

Форма подання письмового звернення громадянами до ДПС, що надсилається з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку  розміщена на офіційному порталі «Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/kontakti-/.


 Податківці залучають відомих буковинців до агітації

«Кампанія декларування доходів 2021»

Заслужений майстер спорту України з легкої атлетики, чемпіон Європи та світу з бігу на 1500 м, учасник трьох Олімпійських ігор  - Іван Гешко підтримав сьогоднішню Акцію під назвою «Відомі буковинці агітують задекларувати доходи», ініційовану Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області.

У такий спосіб податківці нагадують громадянам про необхідність подати декларацію про доходи до 1 травня 2021 року та вчасно сплатити податки.

Мета акції – підвищити обізнаність буковинців та привернути увагу до добровільної сплати податків.

Відео: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/463406.html 

Застосування ПРРО: Відповіді на запитання буковинських платників

Чи потрібно СГ виконувати додаткові налаштування в ПРРО, який встановлений на комп’ютер (планшет, телефон тощо) у разі здійснення розрахункових операції із застосуванням електронних платіжних засобів? 

Суб’єкту господарювання не потрібно виконувати додаткові налаштування в програмному реєстраторі розрахункових операцій, який встановлений на комп’ютер (планшет, телефон тощо) у разі здійснення розрахункових операції із застосуванням електронних платіжних засобів.

При цьому, при проведенні таких розрахунків суб’єкту господарювання необхідно обрати тип оплати – «Карткою».

Яким чином СГ може здійснити перехід з програмного забезпечення (далі – ПЗ) ПРРО, яке надається ДПС, на ПЗ, розроблене іншими виробниками? 

З метою переходу з програмного забезпечення (далі – ПЗ) програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО), яке надається Державною податковою службою на безоплатній основі (як і будь-якого іншого ПЗ) на ПЗ інших виробників (комерційних) суб’єкту господарювання необхідно закрити зміну на такому ПРРО, здійснити налаштування іншого ПЗ та розпочати роботу.

Електронне листування: Запитання відповіді щодо листування платників податків та контролюючих органів

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області відповідають на запитання платників податків щодо електронного листування платників та контролюючих органів.

Перелік запитань:

Який  порядок  листування платників податків та контролюючих органів в електронному кабінеті?

Як платник податків стає суб’єктом електронного документообігу?

Яким чином контролюючий орган надсилає листи платнику податків, якщо платник податків не подав заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет?

Як відбувається листування з податковими органами через електронний кабінет платника податків?

Чи може платник податків відмовитись отримувати документи через електронний кабінет?

У яких випадках припиняється електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом ?

Відповіді на запитання розміщені на офіційній сторінці ДПС у Чернівецькій області за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/463390.html

Деклараційна кампанія 2021:

Яким чином спадкоємці виконують грошові зобов’язання з ПДФО померлої ФО? 

Підпунктом 37.3.2 п. 37.3 ст. 37 ПКУ визначено, що підставами для припинення податкового обов’язку, крім його виконання є, зокрема, смерть фізичної особи.

У разі смерті платника податку або оголошення його судом померлим чи визнання безвісно відсутнім податок на доходи фізичних осіб за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. Відповідно до цього останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який відповідно припадає смерть такого платника податку, винесення такого судового рішення. У разі відсутності нарахованих доходів податок сплаті не підлягає (п. 162.3 ст. 162 ПКУ). 

Статтею 1216 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦКУ).

Згідно з п. 99.1 ст. 99 ПКУ виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу фізичної особи у разі її смерті або оголошення судом померлою здійснюється її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.
Претензії спадкоємцям пред’являються контролюючими органами в порядку, встановленому цивільним законодавством України для пред’явлення претензій кредиторами спадкодавця. 

Після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавця стають грошовими зобов’язаннями та/або податковим боргом спадкоємців.

Протягом строку прийняття спадщини на грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавців пеня не нараховується. 

При цьому, у разі переходу спадщини до держави грошові зобов’язання померлої фізичної особи припиняються.

Особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу стосовно особи, яка померла або визнана судом безвісно відсутньою або оголошена померлою чи визнана недієздатною, є особа, яка вступає у права спадщини або уповноважена здійснювати розпорядження майном такої особи (п.п. 97.4.4 п. 97.4 ст. 97 ПКУ).


Податковий календар: 19 квітня 2021 — останній день сплати

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, 19 квітня — останній день сплати за березень:

фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та членами фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, за I квартал 2021 року (абзац третій частини восьмої ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування)

фізичними особами – підприємцями авансових платежів з податку на доходи  фізичних  осіб  за  I квартал  2021  року  (п.п. 177.5.1 п. 177.5    ст. 177 Податкового кодексу України)

Декларування 2021: Банк повідомив про прощення боргу – подайте декларацію

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що до загального місячного (річного) оподатковуваного податком на доходи фізичних осіб доходу включається основна сума боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2020 році – 1180,75 грн).

Кредитор зобов'язаний повідомити фізичну особу – боржника у один із трьох способів або направити йому рекомендованого листа з повідомленням про вручення, або укласти відповідний договір, або надати повідомлення про прощення (анулювання) боргу під підпис особисто. Суму прощеного (анульованого) боргу кредитор, наприклад банк, повинен включати до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку (форма №1 ДФ), за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. При цьому, Фізична ж особа-боржник зобов’язана самостійно сплатити податок з таких доходів та відобразити їх у річній податковій декларації.

Отже, якщо кредитором (у нашому випадку банком) було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту), про що повідомлено боржника, то з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом. Відтак, цей дохід включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з урахуванням норм пп. 164.2 "д" ст. 164 Податкового кодексу (перевищення у  2020 році 1180,75 грн). Окрім того, зазначений дохід є об'єктом оподаткування військовим збором.

Нагадаємо, що термін подання річної декларації про майновий стан і доходи, який спливає 30 квітня. Відтак, суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено до сплати, необхідно сплатити до 1 серпня 2021 року.

Понад 29 мільйонів гривень сплачено до місцевих бюджетів платниками підакцизних товарів

За січень-березень 2021 року до місцевих скарбниць Буковини платниками податків сплачено  26,1 мільйон гривень акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Крім того, за перший квартал поточного року до місцевого бюджету сплачено 3,7 мільйонів гривень плати за ліцензії на виробництво, право оптової, роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним.

Роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами в області здійснюють 2039 суб’єктів господарювання, які придбали 4557 ліцензій, зокрема:

на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 2505; на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами – 2052.

За несвоєчасну сплату чергового платежу з початку року призупинено дію 47 ліцензій.

Роздрібну торгівлю пальним здійснюють 75 суб’єктів господарювання які придбали 216 ліцензій на право роздрібної торгівлі. Крім того  на території області 28 суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним. З них у 7 суб’єктів господарювання наявні місця оптової торгівлі та у 21 – місця для оптової торгівлі відсутні.

Нагадаємо, що 30 квітня 2020 року – останній день сплати акцизного податку за березень поточного року платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю.

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека