Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 149 гостей та 0 користувачів

Інформує Головне управління ДПС у Чернівецькій області /оновлено/

image001.10.02.2021 1Бізнес регіону спрямував до соціальних фондів понад півтори мільярда гривень єдиного соціального внеску

Упродовж січня-травня 2021 року платники регіону перерахували до спецфондів 1 млрд 556 млн 865,4 тис грн єдиного внеску. Про це повідомив  начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

Посадовець зазначив: «Роботодавці Буковини сплатили за звітний період цього року на 158,1 млн грн, або на 11,3 відсотки більше, ніж було заплановано, та на 257,6 млн грн, або на 19,8 відсотків більше, ніж за аналогічний період 2020 року. Таку позитивну динаміку забезпечують платники-роботодавці регіону, які навіть у час пандемії дбають про своїх працівників, забезпечуючи їх робочими місцями та надаючи соціальні гарантії».

У відомстві зазначають, що платники податків у режимі онлайн можуть ознайомитися з законодавчими змінами в адмініструванні та сплаті податків, зокрема, і стосовно адміністрування єдиного внеску, на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області та на сторінці у соціальній мережі Facebook.

Запитання від платника : Чи повинна юридична особа скріплювати податкову звітність печаткою?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до абзацу першого п. 46.1 ст. 46 Податкового кодексу України податкова декларація, розрахунок, звіт (далі – податкова декларація) – документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених ПКУ) контролюючим органам у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата грошового зобов’язання, у тому числі податкового зобов’язання або відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов’язку нарахування і сплати податку і збору, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку, а також суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Форма податкової декларації повинна містити необхідні обов’язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору (абзац другий п. 48.1 ст. 48 ПКУ).
 Одним з обов’язкових реквізитів податкової декларації є, зокрема підписи посадових осіб платника податку, визначених ПКУ, засвідчені печаткою платника податку (за наявності) (п. 48.3 ст. 48 ПКУ).

Враховуючи наведене, підписи посадових осіб юридичної особи у податковій звітності скріплюються печаткою за її наявності у такої юридичної особи.

Сплачуєте за землю як фізична особа – заповніть правильно платіжку на сплату

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, нарахування земельного податку фізичним особам здійснюють податкові органи за місцем знаходження земельної ділянки на підставі даних Державного земельного кадастру.

Згідно з п.286.5 ст.286 Податкового кодексу нарахування фізичним особам сум податку проводиться органами ДПС, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про сплату податку.

Згідно з пп.287.5 ст.287 Податкового кодексу податок фізичними особами сплачується податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення-рішення.

Платники податків несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення  нарахованого узгодженого грошового зобов'язання (ст.54.5 ст.54 ПКУ).

З метою своєчасного зарахування коштів, просимо при сплаті податку звертати особливу увагу на заповнені  платіжного доручення в частині «призначення платежу». Часто неправильне заповнення платіжного документу призводить до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету.

При заповненні платіжних документів обов’язковими реквізитами в призначені платежу є код платника податку або серія паспорту (для платників, які відмовились від коду), прізвище  та ініціали платника.

Крім того, вимагати від операторів-касирів банків, поштових відділень вірного заповнення поля «Призначення платежу» та буди уважним при сплаті через банківські термінали, системи Інтернет-банкінгу  тощо.

В разі некоректного заповнення цього поля сплачена сума буде обліковуватись окремо як нез’ясована, а в інтегрованій картці платника податків може виникнути податковий борг, на який буде нараховуватися пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату платежу.


«Єдинникам» 1 групи єдиний податок за червень 2021 року необхідно сплатити до 20 червня, а ЄСВ за червень – до 20 липня 2021 року

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, звільнення від сплати єдиного соціального внеску та єдиного податку для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування 1 групи, завершилось 31.05.2021 року.

Так, Законом України від 04 грудня 2021 №1072 “Про внесення змін до Податкового Кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних проти епідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” передбачено ряд пільг для платників податків, зокрема й для підприємців єдинників 1 групи.

Нагадуємо, згідно із згаданим Законом, платники єдиного податку 1 групи тимчасово звільнялися від сплати єдиного податку, а також від нарахування, обчислення та сплати єдиного соціального внеску з грудня 2020 року до травня 2021 року включно. Даний період, попри відсутність сплати, включається до страхового стажу підприємця, та вважається, що страхові суми були сплачені у розмірі мінімального страхового внеску.

Відповідно до норм ЗУ №1072, з 1 червня 2021 року платників єдиного податку 1 групи відновлюється обов’язок сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску.

Відтак, податківці наголошують, сплатити єдиний податок за червень 2021року необхідно до 20 червня поточного року, а єдиний соціальний внесок за червень - до 20 липня 2021 р.

Земельний податок: буковинські платники сплатили до бюджету 147,5 млн грн податку

За п'ять місяців 2021 року надходження плати за землю від платників Буковини склали 147,5 млн грн. З вказаної суми, що надійшла до місцевого бюджету, внесок юридичних осіб склав – 117,4 млн грн. Решту – 30,3 млн грн, сплатили фізичні особи – розповідає заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка.

У поточному році продовжується позитивна динаміка зростання доходів місцевої громади з плати за землю: у порівнянні з надходженнями податку у січні-травні 2020 року, цього року сума надходжень збільшилась на 40,7 млн грн.

Варто зазначити, що наразі плата за землю посідає третє місце за обсягами надходжень до місцевого бюджету, поступаючись податку на доходи фізичних осіб та єдиному податку. На земельний податок припадає понад 9,7 відсотків у загальній сумі надходжень до місцевої казни.

У податковій службі нагадують, що відповідно до податкового законодавства, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у звітному році.

Також буковинцям слід пам’ятати, фізичні особи сплачують земельний податок протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення (надсилається до 1 липня).

Відтак, 30 серпня 2021 року кінцевий термін сплати податку за 2020 рік землевласниками та землекористувачами - громадянами. 


 Бліц-відповіді на питання про сплату податку на нерухоме майно – 2021

Як громадяни сплачують податок? 

Обчислення суми податку з об'єктів житлової нерухомості здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нерухомості.

Податкові  повідомлення-рішення, у яких зазначена сума нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які слід сплатити податок,  надсилаються платнику до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом.

Сплатити суму зазначеного в них податку потрібно протягом 60 днів після  отримання.

Якщо є кілька власників квартири, хто сплачує податок на нерухомість? 

Податок на нерухоме майно сплачують фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.  

Якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох фізичних осіб, то податок сплачує кожна з цих осіб за належну їй частку.

Як податковий орган отримує інформацію про належні громадянам об’єкти нерухомості? 

Податкові органи надсилають податкові повідомлення-рішення в тому випадку, якщо об’єкт нерухомості зареєстровано в Реєстрі об’єктів нерухомого майна.

У разі подання платником податку податковому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем, сплата податку здійснюється на підставі цих відомостей до отримання інформації від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Публічна інформація: Буковинські податківці розглянули 141 запит

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, у січні - травні 2021 року до регіонального податкового відомства  від платників надійшло 141 запит на публічну інформацію.

У податковому відомстві зазначають, більшість запитувачів, а це 116 громадян, які направили до податкової служби області запити - фізичні особи, від юридичних осіб надійшло 19 запитів. Від представників засобів масової інформації – 1 запит та 5 запитів переадресовано від інших органів виконавчої влади як розпоряднику інформації.

Запитувачі, зокрема зверталися з проханням надати інформацію щодо: копій рішень про списання боргу; наявності або відсутності податкового боргу по єдиному податку та ЄСВ; переплати по єдиному податку; зняття з обліку як платника податків; кількість проведених фактичних перевірок та у 2020 році та сум донарахувань; реквізитів рахунків; надання копії рішень про встановлення ставок земельного податку з фізичних осіб.

Відтак, за результатами розгляду задоволено 130 запитів на отримання публічної інформації, 3 запита направлено іншим розпорядникам інформації, у володінні яких вона знаходиться. Крім того, відповідно до ч.1 ст. 22 Закону відмовлено в задоволенні по 5-ти запитах. Наразі ще 3 запита знаходяться на опрацюванні.

До відома: отримати публічну інформацію, розпорядником якої є Головне управління ДПС у Чернівецькій області, може кожен бажаючий. Більш детально щодо порядку складання та форми подання запиту можна ознайомитись на офіційному порталі «Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області» >Головна>ДПС у регіоні>Публічна інформація за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/dostup-do-publichnoi-info/  

Форма для подання запиту на отримання публічної інформації: Головна>ДПС у регіоні>Головне управління>Публічна інформація: https://cv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/dostup-do-publichnoi-info/forma-podannya-zapitu/ 

Запитання від платника: які пільги щодо сплати земельного податку встановлені для громадян?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, від сплати земельного податку звільняються:

особи з інвалідністю першої і другої групи;

фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

пенсіонери (за віком);

ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, зазначених вище, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи. 

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека