Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 421 гість та 0 користувачів

Страховий стаж у період догляду за дитиною

Як зараховується до страхового стажу період догляду за дитиною?

Догляд за дитиною до трьох років зараховувався до стажу як до 1 січня 2004 року, так і після. Але після 1 січня 2004 року такі періоди зараховуються до страхового стажу за умови, якщо особа, яка здійснювала такий догляд, отримувала допомогу по догляду за дитиною до трьох років або одноразову допомогу при народженні дитини, яку призначають органи соціального захисту.

Тобто до 1 січня 2004 року до страхового стажу непрацюючим матерям на підставі свідоцтва про народження дитини зараховується три роки догляду, працюючим – періоди перебування у відпустках по догляду за дитиною до трьох років. Із 1 січня 2005 року – за даними персоніфікованого обліку.

Період неоплачуваної відпустки по догляду за дитиною від трьох до шести років із 1 січня 2004 року не зараховується до страхового стажу при визначенні розміру пенсії, оскільки у цей період за особу, яка здійснює такий догляд, не сплачуються страхові внески, вона не підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Водночас пунктом 3.1 Прикінцевих положень Закону 1058 передбачено, що період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року до часу запровадження сплати страхових внесків (єдиного внеску) за осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (з 01.01.2005), зараховується до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за віком при досягненні віку, встановленого ст. 26 Закону 1058.

Наприклад: 

Жінка звертається за призначенням пенсії у 2021 році. Має 27 років страхового стажу. Тобто для виходу на пенсію у 60 років їй не вистачає одного року ( 2021 року необхідний страховий стаж становить 28 років). Але з 2004 по 2006 рік вона перебувала у неоплачуваній відпустці по догляду за дитиною до шести років. Тому їй зарахують у стаж для визначення права на призначення пенсії один рік – 2004, якого не вистачає, і вона вийде на пенсію у 60 років, але для розміру пенсії враховуватимуть наявний страховий стаж – 27 років.

Як зараховуються у страховий стаж періоди догляду осіб, які потребують стороннього догляду?

Законом 1058 передбачено, що непрацююча особа працездатного віку, яка здійснює догляд, наприклад, за дитиною з інвалідністю до 16 років або престарілою особою, яка потребує стороннього догляду, чи за особою з інвалідністю 1 групи, має право на зарахування таких періодів догляду до свого страхового стажу. Періоди такого догляду до 01.01.2005 підтверджуються актом, складеним у територіальному органі Пенсійного фонду України, при цьому 2004 рік і далі – за умови отримання відповідної допомоги чи компенсації, а прочинаючи з 01.01.2005 — за умови отримання допомоги (компенсації) в органах соціального захисту населення по догляду за вказаною категорією громадян за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

До заробітку для обчислення пенсії враховується мінімальна заробітна плата. Для того, щоб зарахування таких періодів до страхового стажу не знизило розміру пенсії особи, законодавством передбачена оптимізація заробітку.

Останнє редагуванняЧетвер, 31 березня 2022 09:52

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека