Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 371 гість та 0 користувачів

Сьогодні в Україні вшановують ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Указ №945 про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.

30 листопада 1986р. завершилося будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надрукували повідомлення про те, що держкомісія прийняла в експлуатацію комплекс захисних споруд. Саркофаг спорудили за найкоротший термін – 206 днів.

chornobyl 14.12.2020Шановні ліквідатори! Лише завдяки вашій самопожертві вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. Багато ваших побратимів заплатили власним життям, а всі ви – здоров’ям. До ліквідації наслідків аварії залучили тисячі фахівців різних професій. Отримуючи великі дози опромінення інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі – усі ви, хто пішов тоді не тільки за наказом, а й за покликом серця, зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації і поверталися, а на зміну приїздили інші. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб.

Тож ви, ліквідатори Чорнобильської катастрофи – яскравий приклад самопожертви та самовідданості. Нині низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч, хто відвів біду від прийдешніх поколінь. Висловлюємо вам щиру вдячність за такий вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Тоді, 34 роки тому, люди зітхнули полегшено: саркофаг готовий і загрози життю більше немає. Хоч усі добре розуміли: попереду довгий шлях, який потребує величезних зусиль, новітніх технічних рішень, фінансових ресурсів для подальшої ліквідації наслідків аварії, а для багатьох з вас – це непрості роки лікування... Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. 

У 2019 на Чорнобильській атомній електростанції завершено встановлення нового саркофага над старим об’єктом «Укриття». Новий безпечний конфайнмент розрахований на 100 років і покликаний забезпечувати захист навколишнього середовища від радіоактивних речовин, а також належні умови для безпечного демонтажу старого укриття і зруйнованого реактора, видалення радіоактивних матеріалів.

Водночас у житті українців Чорнобиль є і буде незагойною раною. Цей день вкотре нагадує про важливість особливих заходів безпеки у сфері використання мирного атома. Адже світ такий крихкий, а людство, впроваджуючи винаходи, має бути пильним, щоб не знищити планету.

Пам’ятаємо Героїв боротьби з радіаційним лихом. Світла та вічна їм пам’ять. Низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді в ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Вклоняємось тим, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав своє життя, виконавши найвищий синівський обов`язок перед рідною землею і рідним народом.

Держава має робити все можливе, щоб ви, Герої Чорнобиля, відчували постійну увагу, підтримку і турботу, щоб створювалися всі умови для вашої соціальної і медичної реабілітації, вирішені всі важливі питання – від гідних розмірів пенсій до забезпечення достойних умов життя, сучасного медичного обслуговування.

Щиро дякуємо за ваш подвиг! Бажаємо здоров'я, миру, благополуччя та довгих років життя.

З повагою, голова Заставнівської громади Василь Радиш, депутати та виконавчий комітет міської ради.

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека