Тел. (03737) 2-21-90, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Зараз на сайті

На сайті 191 гість та 0 користувачів

Відпустка без збереження заробітної плати: що потрібно знати

bezopl.prav.dopЗаконодавством встановлено новий вид відпустки без збереження заробітної плати — відпустка без збереження заробітної плати для працівників, які виїхали за межі території України або набули статус внутрішньо переміщеної особи.

Право на такий новий вид відпустки передбачений частиною 4 статті 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану"(далі — Закону), та може бути реалізоване працівником з липня 2022 року, тобто з моменту набрання чинності змін до Закону.

Відповідно до частини 4 статті 12 Закону, у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов'язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України «Про відпустки».

Особливості відпустки без збереження заробітної плати за цією підставою полягають у:

  • така відпустка надається тривалістю не більше 90 календарних днів у період дії воєнного стану.
  • Закон не обмежує можливості працівника реалізувати своє право на цю відпустку кілька разів, але загальна тривалість відпусток або її частин яку працівник може вимагати надати не може перевищувати 90 днів протягом дії воєнного стану;
  • відпустка надається лише працівникам, які виїхали за межі території України або набули статус внутрішньо переміщеної особи, що підтверджується довідкою;
  • відпустка надається роботодавцем в обов'язковому порядку за заявою працівника, роботодавець не може відмовити працівнику у наданні цієї відпустки.

Для надання такої відпустки працівник має підтвердити той факт, що він виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи. Яким чином працівник має підтвердити факту виїзду за межі України не визначений законом, таким чином рішення щодо надання відпустки у цьому випадку роботодавець прийматиме на підставі наданих працівником доказів, які в достатній мірі підтверджують цей факт. У випадку повернення працівника на територію України він втрачає право вимагати продовження такої відпустки.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Заставнівське бюро правової допомоги», розташованого за адресою: м. Заставна, вул. Д.Галицького, 1.

Як отримати правову допомогу дистанційно:

зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро //mail.legalaid.gov.ua/SOGo/so/novoselytske@legalaid.cv.ua/Mail/view">zastavnivske@legalaid.cv.ua;

написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua.

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Заставнівська районна державна адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Газета Голос краю - Головна сторінка
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека