Тел. (03737) 3-12-91, пн-пт 8:30–17:30
Ел.пошта: rada@zmr.gov.ua
Адреса: Чернівецька обл., Чернівецький р-н,
м. Заставна, вул. Самоврядування, 9

Міський голова

Міський голова м. Заставна

Радиш Василь Йосипович

Погода в місті

Електронні петиції

 

Зараз на сайті

На сайті 466 гостей та 0 користувачів

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки

      Реєстраційний номер справи в Єдиному реєстрі № ____

      1. Замовник CEO: Заставнівська міська рада

      2.Вид та основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування:

      «Детальний план території для розміщення кладовища за межами населеного пункту с. Малий Кучурів в адміністративних межах Заставнівської міської ради Чернівецького району Чернівецької області» є містобудівною документацією місцевого рівня.

      Зміст ДПТ: розміщення кладовища за межами населеного пункту с. Малий Кучурів в адміністративних межах Заставнівської міської ради Чернівецького району Чернівецької області.

      Цілі ДПТ:

      - забезпечення комплексності забудови території;

      - деталізація планувальної структури території, просторової композиції, параметрів забудови та ландшафтної організації частини території за межами населеного пункту;

      - уточнення меж всіх обмежень у використанні земель згідно із законодавством, державними будівельними нормами, санітарно - гігієнічними нормами, спеціальною документацією;

      - визначення містобудівних умов та обмежень;

      - обґрунтування потреб у формуванні нових земельних ділянок, формування земельних ділянок та визначення їх цільового призначення, відображення існуючих земельних ділянок та їх функціонального використання;

      - визначення напрямів, черговості та обсягів подальшої діяльності щодо: попереднього проведення інженерної підготовки та інженерного забезпечення території; створення транспортної інфраструктури, організації транспортного і пішохідного руху, розміщення місць паркування транспортних засобів; охорони та поліпшення стану навколишнього природного середовища, забезпечення екологічної безпеки; комплексного благоустрою та озеленення; використання підземного простору;

      - обґрунтування можливості розміщення кладовища.

      Детальний план території за межами с. Малий Кучурів Чернівецького району Чернівецької області розроблений на підставі рішення Заставнівської міської ради № 619-38-2023 від 13 вересня 2023 року та № 698-41-2024 від 15 березня 2024 року.

      При розробленні детального плану території враховані: Схема планування території Чернівецької області; Схема розташування території у планувальній структурі генерального плану Громади; Національна стратегія управління відходами в Україні до 2030 року; Національний план управління відходами до 2030 року; Стратегія розвитку Чернівецької області на період до 2027 року; Комплексна програма з охорони навколишнього природного середовища «Екологія» у Чернівецькій області на 2022 - 2026 рр.

      3. Те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів).

      ДПТ не передбачено діяльності, стосовно якої потрібно проводити оцінку впливу на довкілля.

      4.Ймовірні наслідки.

      Реалізація об’єктів ДПТ матиме такий вплив на:

      а) для довкілля:

      Вплив на клімат і мікроклімат: наслідки не прогнозуються.

     Вплив на повітряне середовище. Ймовірність забруднення атмосферного повітря трупними газами мінімізується внаслідок їх окиснення та адсорбції добре аерованими ґрунтами планованої ділянки та достатньою глибиною поховання. Викиди забруднюючих речовин формуються під час маневрування автотранспорту тимчасових автостоянок.

     Вплив на поверхневі та підземні води. Скид у поверхневі водні об’єкти відсутній. Для очищення господарсько - побутових стічних вод проєктом ДПТ передбачено локальні очисні споруди типу «Біотал». Після очищення стічні води накопичуються у резервуарі, з якого вивозяться на очисні споруди каналізації Заставнівського ЖЕУ. Забруднення підземних водоносних горизонтів органічними рештками мінімізоване вибором ділянки, на якій підземні води не виявлені до глибини 5 м, що значно перевищує нормативні вимоги щодо рівня стояння підземних вод.

      Вплив на ґрунти та земельні ресурси. Основним фактором у діяльності кладовища є використання земельного ресурсу для поховань. Кожен сектор поховань, передбачений проєктом детального планування, може містити певну максимальну кількість поховань, що повинна відповідати чинному законодавству і не перевищувати допустимі відстані між об’єктами поховань. У результаті реалізації ДПТ здійснюється механічне порушення ґрунтового шару і можливе забруднення органічними рештками. Цей вплив локалізується планованою ділянкою. Внаслідок реалізації ДПТ відбудеться зміна цільового призначення двох земельних ділянок з земель сільськогосподарського призначення та однієї несформованої земельної ділянки без цільового призначення на земельні ділянки загального користування, відведені під місця поховання.

      Вплив на геологічне середовище: наслідки не прогнозуються.

      Поводження з відходами. На проєктованому об’єкті будуть утворюватися тверді побутові відходи та відходи від очищення стічних вод. ТПВ після вилучення вторинної сировини підлягатимуть вивезенню на паспортизоване сміттєзвалище с. Малий Кучурів, а вторсировина передаватиметься спеціалізованим заготівельним організаціям. Відходи від очищення стічних вод будуть вивозитися на сміттєзвалище с. Малий Кучурів.

      Вплив на рослинний і тваринний світ: наслідки не прогнозуються.

      Вплив на соціальне середовище позитивний. Вирішується питання облаштування нового кладовища для с. Малий Кучурів.

      б) для територій з природоохоронним статусом.

      Земельні ділянки знаходяться поза межами об’єктів та територій природно - заповідного фонду.

      в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення – відсутні.

      5. Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі, якщо документ державного планування не буде затверджено.

      У процесі здійснення стратегічної екологічної оцінки буде розглянуто такі альтернативи:

      - нульова альтернатива (альтернатива 1): відмова від впровадження ДПТ;

      - альтернатива, що розглядається в проєкті МД (альтернатива 2): ДПТ, до складу якого входить облаштування нового кладовища регулярного типу у с. Малий Кучурів;

      - альтернатива, запропонована у звіті про СЕО (альтернатива 3): ДПТ, до складу якого входить облаштування нового кладовища змішаного типу у с. Малий Кучурів з виділенням однієї частини території на ландшафтні опорядкування та організацією в іншій частині секторів поховання по регулярній схемі.

      6. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки.

      Основною метою прогнозу є оцінка можливої реакції навколишнього природного середовища на прямий чи опосередкований вплив людини, розв’язання завдань раціонального природокористування відповідно до очікуваного стану природного середовища.

      Для здійснення стратегічної екологічної оцінки будуть використовуватись логічні та формалізовані методи прогнозування. Для підготовки звіту СЕО передбачається використати таку інформацію:

      • доповіді про стан довкілля;

      • статистичну інформацію;

      • інформація, яка включена в інші акти законодавства, які мають відношення до проєкту ДПТ;

      • дані моніторингу стану довкілля;

      • інша доступна інформація.

      Основним критерієм під час стратегічної екологічної оцінки проєкту містобудівної документації є її відповідність державним будівельним нормам, санітарним нормам і правилам України, законодавству у сфері охорони навколишнього природного середовища.

      Під час підготовки звіту стратегічної екологічної оцінки потрібно визначити доцільність і прийнятність планованої діяльності й обґрунтування економічних, технічних, організаційних, санітарних, державно - правових та інших заходів щодо забезпечення безпеки навколишнього середовища.

      Основні методи під час проведення стратегічної екологічної оцінки:

      1. аналіз слабких та сильних сторін проєкту містобудівної документації з точки зору екологічної ситуації, а саме:

      - вивчити в регіональному плані природні умови території, яка межує з ділянкою розміщення планової діяльності, включаючи стан атмосферного повітря, характеристику поверхневих водних систем, ландшафтів (рельєф, родючі ґрунти, рослинність та ін.), гідрогеологічні особливості території та інших компонентів природного середовища;

      - розглянути природні ресурси з обмеженим режимом їх використання, в тому числі водоспоживання та водовідведення, забруднення атмосферного середовища;

      - оцінити можливі зміни в природних та антропогенних екосистемах;

      - проаналізувати склад ґрунтів, рівні залягання підземних вод, виявити особливості гідрогеологічних умов майданчика за результатами інженерно - геологічних вишукувань.

      2. консультації з громадськістю щодо екологічних цілей;

      3. розгляд сценарію антропогенних катастроф або руйнувань і способів ліквідації їх наслідків;

      4. ознайомлення осіб, які приймають рішення, з можливими наслідками здійснення запланованої діяльності;

      5. отримання зауважень і пропозицій до проєкту містобудівної документації;

      6. проведення громадського обговорення у процесі стратегічної екологічної оцінки проєкту містобудівної документації.

      У ході СЕО доцільно провести оцінку факторів ризику і потенційного впливу на стан довкілля, врахувати екологічні завдання місцевого рівня в інтересах ефективного та стабільного соціально - економічного розвитку населеного пункту та підвищення якості життя населення.

      7. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом'якшення негативних наслідків виконання документа державного планування.

      Під час здійснення СЕО передбачається розглянути заходи із запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків для довкілля, визначені законодавством:

      - використання енергоощадних матеріалів під час будівництва;

      - оптимізація руху автотранспорту планованою територією;

      - вибір земельної ділянки під облаштування кладовища з високим рівнем стоянням ґрунтових вод;

      - очищення господарсько - побутових стічних вод на локальних очисних спорудах типу «Біотал» з подальшим вивезенням очищених стоків на очисні споруди каналізації Заставнівського ЖЕУ;

      - облаштування семи контейнерних майданчиків для роздільного збору ТПВ;

      - вивезення невідсортованої частини ТПВ на паспортизоване сміттєзвалище с. Малий Кучурів та передача відсортованої частини ТПВ заготівель ним організаціям;

      - озеленення планованої території.

      8. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку.

      Звіт про стратегічну екологічну оцінку має відповідати вимогам ч. 2 ст. 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» та методичним рекомендаціям зі здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування.

      Передбачається така структура та зміст звіту про стратегічну екологічну оцінку:

      1) зміст та основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування;

      2) характеристика поточного стану довкілля, у тому числі здоров’я населення, та прогноз нізміницього стану, якщо документ державного планування не буде затверджено (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

      3) характеристика стану довкілля, умов життєдіяльності населення та стану його здоров’я на територіях, які ймовірно зазнають впливу (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

      4) екологічні проблеми, у тому числі ризики впливу на здоров’я населення, які стосуються документа державного планування, зокрема щодо територій з природоохоронним статусом (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

      5) зобов’язання у сфері охорони довкілля, у тому числі пов’язані із запобіганням негативному впливу на здоров’я населення, встановлені на міжнародному, державному та інших рівнях, що стосуються документа державного планування, а також шляхи врахування таких зобов’язань під час підготовки документа державного планування;

      6) опис наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, у тому числі вторинних, кумулятивних, синергічних, коротко-, середньо- та довгострокових (1, 3-5 та 10-15 років відповідно, а за необхідності – 50-100 років), постійних і тимчасових, позитивних і негативних наслідків;

      7) заходи, що передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування;

      8) обґрунтування вибору виправданих альтернатив, що розглядалися, опис способу, в який здійснювалася стратегічна екологічна оцінка, у тому числі будь - які ускладнення (недостатність інформації та технічних засобів під час здійснення такої оцінки);

      9) заходи, передбачені для здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення;

      10) опис ймовірних транскордонних наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення (за наявності);

      11) резюме нетехнічного характеру інформації, передбаченої пунктами 1-10 цієї частини, розраховане на широку аудиторію.

      9. Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання.

      Заставнівська міська рада Чернівецького району Чернівецької області (59400,Чернівецька обл., Чернівецький р-н, м. Заставна, вул. Самоврядування, 9; тел.(03737)3-12-91; (050) 5531667, (066) 3961905; E-mail:izfnracq@zmr.gov.ua).

      Строки подання зауважень і пропозицій - 10 днів з дня оприлюднення Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки містобудівної документації «Детальний план території для розміщення кладовища за межами населеного пункту с. Малий Кучурів в адміністративних межах Заставнівської міської ради Чернівецького району Чернівецької області».

      Повідомлення про оприлюднення Заяви про визначення обсягу СЕО розміщено на веб-сайті та дошці об'яв у приміщенні Заставнівської міської ради.

      Замовник/Уповноважена особа замовника: Заставнівська міська рада / Радиш Василь Йосипович

Прокоментувати:

Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
вгору
Офіційне інтернет-представництво Президента України
Офіційний портал Верховної Ради України
Офіційний портал органів виконавчої влади України
Верховний Суд України офіційний веб-сайт
Чернівецька районна військова адміністрація
Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. - Головна сторінка
Заставнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів - Головна сторінка
Асоціація міст України - Головна сторінка
Заставнівська міська рада - YouTube
Ми у Фейсбуці - Заставнівська міська рада
Асоціація малих міст УКРАЇНИ
Чернівецька обласна військова адміністрація
Чернівецька обласна рада Офіційний сайт органу місцевого самоврядування
Заставнівська центральна районна бібліотека